Повече от два месеца след последния парламентарен вот, днес е денят,

...
Повече от два месеца след последния парламентарен вот, днес е денят,
Коментари Харесай

Гласуват кабинета Габровски. Обречен ли е на провал?

Повече от два месеца след последния парламентарен избор, през днешния ден е денят, в който депутатите би трябвало да гласоподават за първи проектосъстав на държавно управление. С мандата на ГЕРБ неврохирургът проф. Николай Габровски показа кабинет в търсене на парламентарно болшинство. Каквото предизвестено няма.

Гласуването е сложено под точка първа в дневния ред на депутатите (като може да има размествания).

Какво знаем досега?

Още след изборите на 2 октомври, когато стана ясно, че ГЕРБ е първа политическа мощ, " Продължаваме промяната " и " Демократаична България " дадоха поръчка, че няма да поддържат проектоправителство с мандат на партията на Бойко Борисов, каккто и с подобен на Движение за права и свободи (ако се стигне до цялостно завъртане на конституционната рулетка и Движението получи правото на трети опит). Същото разгласи и Българска социалистическа партия.

От " Възраждане " оповестиха, че ще поддържат единствено и само собствен кабинет.

Движение за права и свободи и " Български напредък " резервираха неутралитет. Т.е. не дадоха никакви предварителни поръчки, само че още в изборната нощ водачът на БВ Стефан Янев даде да се разбере, че би работил с всички.

Преди да показа проектокабинета си, което стана в понеделник при връчването на осъществявания мандат на президента Румен Радев, проф. Габровски и ГЕРБ оповестиха серия от срещи с парламентарно показаните сили. Демократична България и Българска социалистическа партия се отзоваха, само че единствено, с цел да изслушат неврохирурга и да му заявят персонално, че няма да поддържат кабинета му в зала. От Политическа партия и " Възраждане " не се явиха - изпратиха писма. Така Габровски и представителите на ГЕРБ Десислава Атанасова и Томислав Дончев, организираха диалози всъщност единствено с Движението и с " Възхода ".

Вчера Централното оперативно бюро на Движение за права и свободи се събра, с цел да реши дефинитивно за поддръжка. " По-скоро ще подкрепим кабинета " Габровски ", разгласи след съвещанието водачът на партията Мустафа Карадайъ, акцентирайки, че това би било компромис за партията, само че оттова ще вземат окончателното решение преди гласуването - откакто чуят целите и програмата на ГЕРБ и претендента й при идните диспути. По неофициална информация Движение за права и свободи може през днешния ден да гласоподава и с " въздържал се " - поради предварителната неизбежност на този проектокабинет.

От БВ през вчерашния ден не пристигна никакъв сигнал какво смятата да вършат депутатите й.

Ако въпреки всичко Движение за права и свободи и групировката на Янев решат да поддържат Габровски, то дружно с ГЕРБ те имат 115 гласа. За да мине един кабинет не се изисква безусловно болшинство от 121 народни представители " за ", а единствено поддръжката на повече от половината присъстващи. Това породи съмнения в Политическа партия и Демократична България, че може да има " игри с кворума ", към което съмнение се причисли след това и левицата. Т.е. в случай че 11 депутати от " Възраждане " просто не дойдат на работа или не гласоподават, то кабинетът " Габровски " може да мине. Лидерът на посочената за проруска партия Костадин Костадинов изрично отхвърли да има сходни сделки.

Разбира се, Народното събрание рядко е в цялостен състав, постоянно някой отсъства по персонални аргументи или поради командировки, само че в случай че хипотетично в зала през днешния ден за гласуването са регистрирани 240 народни представители и Движение за права и свободи и Стефан Янев са " за ", на ГЕРБ и Габровски няма да им доближат шест гласа за болшинство от 121 народни представители за сформиране на държавно управление. По подигравка на ориста - тъкмо толкоз, колкото кабинетът " Петков " търсеше, с цел да не мине вотът на съмнение.
Още по темата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР